LOUIS POULSEN - "DÂND FORMĂ LUMINII"
Astăzi, nimeni nu asociază Louis Poulsen cu o companie de import de vinuri. Dar în 1874 a fost exact asta. În acest an, Ludvig R. Poulsen a înființat compania sub numele de "Kjøbenhavns direkte Vin-Import-Kompagni" (Compania de import direct de vin din Copenhaga). Dar astăzi, după mai bine de 140 de ani, Louis Poulsen este recunoscut ca un producător danez de ** corpuri de iluminat design de renume mondial**!
Gama de corpuri de iluminat de la Louis Poulsen
Louis Poulsen este cunoscut pentru famele sale lămpi clasice create de designeri renumiți precum Vilhelm Lauritzen, Verner Panton, Arne Jacobsen și, desigur, Poul Henningsen. Henningsen a pus lucrurile în mișcare în 1924: victoria la Exposition Internationale des Arts Decoratifs & Industriels Modernes de la Paris, de exemplu, o expoziție internațională pentru artă decorativă și design industrial.
Astăzi, Louis Poulsen este reprezentat în spații de locuit elegante, precum și în nenumărate locații comerciale. Acestea includ, de exemplu, un showroom uluitor al Carl Hansen & Søn. Sau restaurantul Langelinie Pavillonen din Copenhaga, pentru care a fost proiectat PH Artichoke.
În general, multe modele au fost dezvoltate pentru o ** sarcină specifică de iluminat** într-un mediu profesional. Designerii Louis Poulsen s-au confruntat întotdeauna cu noi proiecte de construcție și continuă să se confrunte cu noi provocări - iar fiecare client beneficiază de rezultate!
Designeri și clasici de la Louis Poulsen
Fie că este vorba de numele luminilor Louis Poulsen sau de numele designerilor: toată lumea le-a auzit probabil la un moment dat. Dacă aveți o afinitate pentru design, nume precum PH Artichoke sau PH 5 vor declanșa asociații foarte specifice. Design funcțional și în același timp design izbitor. Dar, în același timp, acestea sunt atât de versatile încât fac o figură frumoasă atât în casă, cât și în utilizarea profesională.
Iar nume precum Arne Jacobsen, Poul Henningsen sau Verner Panton aduc în minte, pe bună dreptate, marii designeri ai lumii. Acest lucru este valabil și pentru "noii veniți" în portofoliu: Clara von Zweigbergk, Oki Sato și Christian Flindt. "Chiar și astăzi, a fi designer înseamnă a fi curios, a încerca lucruri și a încerca să le îmbunătățești", dezvăluie Christian Flindt într-un interviu acordat Lampenwelt, demonstrând un spirit de pionierat similar celui care l-a caracterizat pe Poul Henningsen.
La Louis Poulsen, pasionații de design vor găsi multe nume binecunoscute - pentru cei patru pereți ai lor sau pentru următorul mare proiect de iluminat, care face parte din marea istorie a acestui producător de iluminat.
Lumea lui Poul Henningsen
Născută în 1894, mama lui Poul Henningsen a fost scriitoarea daneză Agnes Henningsen. Într-adevăr, și fiul ei, Poul, și-a extins domeniul de activitate pentru a include scrisul la un moment dat și a devenit jurnalist și autor. Cu toate acestea, în mintea pasionaților de design, el este mai probabil să fie amintit pentru cariera sa ca un mare designer de corpuri de iluminat.
Astăzi percepem modelele sale ca fiind clasice și funcționale, simple dar unice. Cu toate acestea, a fost considerat un gânditor neconvențional, cu o înclinație rebelă. În zilele sale, modelele sale erau într-adevăr o ruptură cu multe tradiții. Acceptați status quo-ul? Nu a făcut-o niciodată.
Un exemplu este legendarul sistem cu trei scuturi al PH 3/2 din 1927. Acesta evită strălucirea pe toată suprafața - o adevărată inovație pentru spațiul de locuit. A fost un pionier în domeniul relațiilor dintre structurile de lumină, umbre, reflexii și redarea luminii.
A lucrat toată viața pentru Louis Poulsen. Chiar și după moartea sa în 1967, lucrările sale rămân printre cele mai populare și mai cunoscute din istoria luminii.
Clasici de Poul Henningsen
PH Artichoke
PH Artichoke a fost proiectat în 1958 pentru restaurantul Langelinie Pavillonen din Copenhaga. Trăsătura sa caracteristică sunt cele 72 de frunze pentru o lumină simetrică, fără strălucire.
PH 5
Acest clasic pentru camere de zi, restaurante și hoteluri a fost, de asemenea, proiectat în 1958. PH 5 a fost dezvoltat ca răspuns la schimbările frecvente ale formei și dimensiunii becurilor.
PH 3/2
Proiectat în 1925/26, legendarul PH 3/2 este acum o ediție limitată de culoare chihlimbar, în onoarea celei de-a 125-a aniversări. disponibil cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a lui Louis Poulsen.
Lumea lui Vilhelm Lauritzen
Luminile și clădirile proiectate de el întruchipează esența a ceea ce înțelegem acum prin termenul "modernitate" - și au făcut acest lucru încă din anii 1930.
Vilhelm Lauritzen (1894-1984) a fost unul dintre cei mai importanți arhitecți danezi din toate timpurile și un reprezentant de pionierat al funcționalismului danez. A proiectat Teatrul Nørrebro (1931-1932), magazinele Daells Varehus (1928-1935), Casa daneză de radiodifuziune (1936-1941) și primul aeroport din Copenhaga (1937-1939).
Lauritzen a proiectat, de asemenea, unele corpuri de iluminat excelente - de exemplu pentru Centrul danez de radiodifuziune, pe care l-a proiectat, de asemenea, ca un întreg. Astăzi, aceste lumini sunt cunoscute sub numele de VL38 și VL45.
Cunoscătorii știu că acestea au fost concepute pentru un centru de radiodifuziune. Toți ceilalți pot spune această istorie de acum înainte. Și aduceți un adevărat design icon în casa dvs. cu luminile cu abajur izbitoare.
VL45 Radiohus
Această lampă suspendată a fost proiectată în anii 1940 pentru centrul danez de radiodifuziune. Caracteristicile sale sunt suspensia din alamă și sticla suflată cu gura în trei straturi.
VL38 lampadar
Acest lampadar a făcut parte și din mobilierul centrului danez de radiodifuziune. Stilul lor retro și expresia blândă și curbată sunt semnele lor distinctive.
VL38 lampă de masă
Lampa de masă VL38 este un adevărat clasic Vilhelm Lauritzen. Pe un birou, acesta oferă cea mai bună lumină și este un accesoriu elegant pentru iubitorii de design!
Lumea lui Verner Panton
Lucrările designerului și arhitectului danez Verner Panton sunt o expresie a tendinței sale experimentale. Colaborarea sa cu Louis Poulsen a început în 1959.
Luminile sale ar putea fi numite aproape "psihedelice" datorită culorilor vii și fanteziei din designul lor. Luminile sale sunt complet funcționale și clare din punct de vedere grafic, în ciuda fineții lor. O structură figurativă coerentă care conferă camerelor o dimensiune suplimentară.
Omul legendar este cu adevărat faimos pentru panthella sa. Aceasta urma să joace un rol special în cadrul expoziției majore "Lumină și culori" de la Muzeul Trapholt Design din Kolding.
Din păcate, maestrul, care planificase întreaga expoziție ca o operă de artă coerentă, nu a apucat să o vadă personal. A murit în 1998, cu puțin timp înainte de deschidere. Dar operele sale continuă să trăiască.
Lampadar Panthella
Seria Panthella a fost creată în 1971. Popularitatea sa neîntreruptă se datorează și formei sale organice. Este un obiect de mobilier remarcabil, dar discret.
Panthella Mini Chrome
Versiunea cromată a lămpii de masă conferă modelului Panthella din 1971 o notă deosebit de modernă, aproape futuristă. De asemenea, are forma izbitoare de aici.
Panthella Mini
Versiunea mini a Panthella este și mai versatilă. A avut această mare varietate de culori din 1998, când a fost invitată să prezinte opera de o viață a lui Verner Panton în expoziția "Lumină și culori".
Lumea lui Arne Jacobsen
Arne Jacobsen a fost un arhitect. Una dintre cele foarte mari. În 1927, a absolvit Academia Regală Daneză de Arte Frumoase din Copenhaga și a continuat să își dezvolte și să își consolideze reputația mondială.
Cu Banca Națională din Copenhaga, de exemplu. SAS Royal Hotel & Terminal, tot în Copenhaga. Sau Colegiul St Catherine din Oxford.
Pe lângă clădiri întregi, el a proiectat și tacâmuri, mânere de uși, accesorii de baie, țesături, modele de tapet - și, bineînțeles, instrumente de iluminat.
Lampa de masă AJ este nimic mai puțin decât un star de cinema - chiar și în filmele science fiction. Apariția în utopiile viitorului arată ceea ce caracterizează toate lucrările acestui maestru arhitect: o claritate neobișnuită a designului, care se poate imagina cu ușurință că va fi solicitată și în viitor. Atât în viitorul apropiat, cât și în cel îndepărtat.
Eclipta
Această aplică de perete a fost creată în 1959 pentru primăria din Rødovre. Mai târziu, ea a apărut și la Colegiul St Catherine. Astăzi, corpul de iluminat poate fi adesea considerat cireașa arhitecturală de pe tort.
Lampă de masă AJ
Poate cel mai faimos model al lui Arne Jacobsen a fost creat în 1960 pentru Hotelul SAS Royal din Copenhaga (Radisson Blu). Astăzi, corpul de iluminat este considerat un simbol de design de neuitat în stilul Louis Poulsen.
AJ lumina de perete în aer liber
Versiunea de iluminat exterior a modelului AJ a fost utilizată și în hotelul SAS Royal. În zonele exterioare private, aplicarea de perete izbitoare demonstrează imediat simțul stilului rezidentului.