LUX
explicat simpluLuxul, unitatea de măsură a iluminării, este rar utilizat în gospodăriile particulare din cauza calculului complex pe care îl implică și nu este necesar pentru o lumină optimă de locuit și de lucru. Pe de altă parte, într-un context comercial, calculul luxului este important pentru îndeplinirea standardelor legale.
Ce este Lux?
Unitatea de măsură lux (lx) indică iluminarea: 1 lux înseamnă că o suprafață de 1 m² este iluminată uniform cu 1 lumen.
Astfel, în timp ce luminozitatea unei surse de lumină este exprimată în lumeni, lux se referă la lumina care ajunge la o suprafață - de exemplu, o masă.
Deoarece intensitatea luminoasă (candela) a sursei de lumină, distanța până la suprafață și condițiile spațiale afectează valoarea în plus față de lumen, valoarea în lux nu este indicată în detaliile produsului.
Cum se calculează luxul?
Pentru un calcul exact al iluminării este necesar un luxmetru, deoarece reflexiile luminii de pe pereți și tavane, de exemplu, au o influență asupra valorii. Valoarea luxului poate fi calculată aproximativ cu :
- Valoarea Candela a unei surse de lumină
- Distanța dintre sursa de lumină și suprafața iluminată
Formula pentru calcularea luxului este următoarea
lux = candela / distanța² (în metri)
Un exemplu: O sursă de lumină cu un unghi al fasciculului de 90° și un flux luminos de 320 lumeni are aprox. 170 candela. Se agață într-o lampă suspendată la 80 cm deasupra mesei de dining. Acest lucru duce la o iluminare de aproximativ 270 lux.
1. Distanța (r)
2. Candela (cl)
3. Lux (lx)
Nivelurile de iluminare ale luminii artificiale și naturale - o prezentare generală
Pentru locurile de muncă, este obligatorie calcularea iluminanței pe baza valorilor orientative din standardul european DIN EN 12464-1 "Iluminarea locurilor de muncă - Locuri de muncă interioare". ASR A3.4 "Iluminat" și alte reglementări speciale, de exemplu, pentru iluminatul stradal, se pot aplica, de asemenea. Nu există reglementări pentru gospodăriile private.
Lumina ambientală confortabilă din camera de zi, dormitor sau sufragerie măsoară în jur de 300 lux. Acest lucru se realizează adesea prin iluminat de tavan sau pandantiv.
Pentru activități foarte dependente de lumină, cum ar fi cusutul sau cititul, aproximativ 500 lux este ideal. În acest scop se utilizează surse de lumină suplimentare, cum ar fi lămpile de podea și de masă.
Dacă doriți să fie deosebit de confortabilă, lumina din camera de zi este adesea redusă, de exemplu la aproximativ 50 lux.
Sunt necesare aproximativ 500 - 1.000 lux pe birou. Lămpi de plafon cu o componentă de lumină directă sau lămpi de birou sunt opțiuni bune.
10 până la 50 lux ca lumină de orientare este suficient pentru a evita ciocnirea de marginea patului noaptea, de exemplu, fără a vă deranja somnul. Benzile LED sunt o soluție bună și deosebit de interesantă din punct de vedere vizual.
Lumina naturală a zilei atinge până la 100.000 lux în zilele de vară fără nori, iar cerul înnorat 20.000 lux. Iarna, un cer acoperit de nori atinge aproximativ 3.500 lux. La asfințit sunt aproximativ. 750 lux. Într-o noapte cu lună plină este de 0,25 lux.
La câți lux sunt setate senzorul crepuscular și detectorul de mișcare?
Mulți senzori, de exemplu la corpurile de iluminat de exterior, pot fi setați la o valoare de lux peste care se aprind. Acesta este de obicei setat la 10 lux. Cu toate acestea, trebuie verificată aprinderea corectă a luminii. Sensibilitatea poate fi reglată de la câțiva lux până la 1.000 lux sau 2.000 lux, în funcție de preferințele personale și de condițiile structurale. Reglarea se face adesea cu o cheie pe un șurub de reglare - reglarea ulterioară este, prin urmare, necomplicată. Instrucțiunile oferă informații precise cu privire la setarea corectă.