Iluminatul la locul de muncă

Lumini de lucru pentru birouri și corpuri de iluminat pentru stații de lucru pe calculator

Iluminatul la locul de muncă

Milioane de oameni își petrec o mare parte din viață la un birou sau lucrând de acasă. Un iluminat adecvat reduce sau chiar elimină semnele de oboseală oculară: Oboseală, disconfort ocular și dureri de cap. Acestea sunt înlocuite de eficiență, motivație și un nou sentiment de bunăstare fizică și mentală!

Top categorii la Lampenwelt

Întrebări frecvente despre iluminatul la locul de muncă

Există reglementări sau cerințe legale privind iluminatul la locul de muncă?

Câți lumeni ar trebui să aibă iluminatul la locul de muncă?

Există lumini care sunt potrivite în special pentru iarnă sau medii întunecate?

Există o regulă generală care poate fi folosită ca ghid?

Reglementări juridice

Reglementările legale reglementează iluminatul la locul de muncă - chiar și în Germania. Acestea sunt enumerate la § 6.1, Cerințe generale pentru stațiile de lucru VDU, din Ordonanța privind locul de muncă (ArbStättV).

  • Mesele de lucru sau suprafețele de lucru trebuie să aibă o suprafață cu reflexie redusă și să fie poziționate astfel încât suprafețele să fie lipsite de reflexii deranjante și de strălucire în timpul lucrului. Corpurile de iluminat cu o valoare scăzută a strălucirii, adică UGR<19, și distribuția indirectă a luminii contribuie la îndeplinirea acestei cerințe.
  • În combinație cu standardul DIN EN ISO 12464 -1, iluminatul nu trebuie doar să corespundă sarcinii de lucru, ci și să fie adaptat la vederea individuală a angajatului. De exemplu, pentru angajații mai în vârstă și pentru persoanele cu deficiențe de vedere se recomandă o iluminare mai mare, de 750-1 500 lux, în timp ce aceeași sarcină vizuală poate fi efectuată de un angajat mai tânăr cu 500 lux.
Lampă de podea pentru birou

Aspecte tehnice

Diferitele surse de lumină diferă nu numai în ceea ce privește prezența sau absența culorilor spectrale (rezultatul este redarea culorilor), ci și în ceea ce privește intensitatea culorilor spectrale care alcătuiesc lumina (rezultatul este culoarea luminii).

Culoarea luminii / temperatura culorii

Culoarea luminii / temperatura culorii

Culoarea luminii sau temperatura culorii se măsoară în Kelvin (K) și descrie culoarea individuală inerentă a unei surse de lumină albă, percepută în general ca fiind "mai rece" sau "mai caldă".

Specificația culorii luminii în Kelvin nu trebuie confundată cu tehnologiile de schimbare a culorii luminii (RGB), în care lumina poate străluci în roșu, albastru, verde sau galben, de exemplu. Se face o distincție aproximativă între trei culori deschise:

  • Alb cald (<3,300 Kelvin) = lumină confortabilă pentru spațiile de locuit
  • Alb neutru (3.300 - 5.300 Kelvin) = lumină funcțională pentru lucru
  • Lumină naturală (> 5.300 Kelvin) = lumină albăstruie pentru subsoluri și încăperi utilitare

Redarea culorilor / CRI

Indicele de redare a culorilor (CRI) indică cât de naturale par culorile unui obiect atunci când sunt iluminate de sursa de lumină corespunzătoare.

Un CRI de Ra 100 înseamnă că culorile sunt reproduse așa cum ar fi în lumina naturală. Ra >= 90 indică o redare foarte bună a culorilor, Ra >= 80 o redare bună a culorilor. Sursele de lumină sub Ra 80 nu sunt recomandate pentru spațiile de locuit, deoarece culorile ar putea fi distorsionate sau ar putea deveni gri.

Redarea culorilor / CRI

Exemple de iluminat pentru stații de lucru individuale, grupuri de birouri și birouri open space

Un raport bun între lumina indirectă și lumina direcționată maximizează condițiile de iluminare confortabile pentru ochi și evită umbrele puternice. Din acest motiv, sunt utilizate mai multe lumini pentru fiecare situație de iluminare, de exemplu un panou LED pentru iluminarea unei încăperi cu suprafață mare și o lumină de birou pentru sprijin.\ Unele corpuri de iluminat, cum ar fi lumina de plafon, pot produce, de asemenea, ambele tipuri de lumină: o componentă de lumină indirectă care strălucește spre tavan și se reflectă de acolo și o componentă de lumină directă care iluminează locul de muncă.

lampă suspendată

Lampele suspendate pot fi o alternativă la lămpile de podea pentru birouri. Acestea sunt complet lipsite de strălucire datorită difuzoarelor sau lamelor.

Lampă de podea pentru birou

Un birou de acasă folosit în mod regulat merită aceleași condiții de iluminare ca un singur post de lucru într-un birou de companie și poate fi personalizat.

lampadar

Lampa de birou este o alternativă de economisire a spațiului la lampa de podea. De asemenea, trebuie luate în considerare culoarea luminii și redarea culorilor.

Alte funcții de top pentru luminile de lucru din birou

Senzor de lumină naturală pe lampa de birou independentă
HCL / senzor de lumină naturală

Creșterea calității muncii și a relaxării datorită temperaturii de culoare ajustate automat.

lampă suspendată
Izolație acustică

Panouri de pâslă ale abajurului pentru absorbția sunetului, de exemplu în biroul deschis de servicii pentru clienți.

Senzor de mișcare pentru lampadar
Senzor de mișcare

Utilizarea economică a luminii și confort pentru angajați datorită detectoarelor de prezență precise.

Lampă suspendată inteligentă
Iluminat inteligent

Bluetooth, control de grup/armă, senzori pentru temperatură, nivel de zgomot și calitatea aerului.

Formular de contact

Prelucrarea datelor rezultate din utilizarea formularului nostru de contact face obiectul politicii noastre de confidențialitate a datelor.