ZigBee
pentru case și clădiri comercialeZigBee este un protocol radio eficient din punct de vedere energetic, conceput pentru rețele fără fir cu volume reduse de date. Aceasta include în primul rând automatizarea inteligentă a locuinței, adică automatizarea iluminatului, a jaluzelelor și a altor dispozitive. Produsele ZigBee pot fi integrate perfect în sisteme inteligente pentru acasă, cum ar fi Philips Hue și pot fi apoi controlate utilizând o aplicație centrală - în acest caz aplicația Hue. Introducerea ZigBee 3.0 a creat un standard uniform pentru toate dispozitivele din clădirile conectate în rețea, ceea ce sporește drastic compatibilitatea.
Ce trebuie să știți
prin ZigBeeZigBee poate fi utilizat pentru o gamă largă de aplicații de zi cu zi. În clădirea conectată în rețea (și în zona sa exterioară), dispozitivele pot fi pornite și oprite și controlate prin aplicație sau prin voce. Aceasta include, de exemplu, dimabilizarea iluminatului, controlul obloanelor și jaluzelelor motorizate, precum și controlul încălzirii.
Dispozitivele ZigBee sunt conectate între ele într-o rețea fără fir. Acest lucru înseamnă că gama poate fi extinsă aproape la discreție. Consumul redus de energie permite integrarea senzorilor și comutatoarelor care funcționează pe baterii. Dispozitivele ZigBee sunt, de asemenea, compatibile cu sistemele smart home, cum ar fi Philips Hue.
Comparativ cu WLAN, ZigBee are avantajul că standardul fără fir nu este limitat la raza de acțiune a routerului. Dispozitivele ZigBee comunică între ele - fiecare dispozitiv este atât emițător, cât și receptor al unei comenzi. De exemplu, semnalul din camera de zi este transmis către iluminatul exterior.
Cât de departe ajunge ZigBee?
Ca și în cazul WLAN/WiFi și Bluetooth, raza de acțiune radio este între 10 și 20 de metri, în funcție de puterea de transmisie. Gama poate fi influențată de factori precum materialul de construcție și grosimea acestuia, dar și de designul interior - de exemplu, tapetul de vinil. Comunicarea între produsele ZigBee (rețea mesh, posibilă și cu tehnologia Bluetooth mesh) poate crește raza de acțiune: Toate actuatoarele formează căi radio între ele. Dacă este trimis un semnal - de exemplu, pentru a aprinde lumina - semnalul caută cea mai bună cale posibilă pentru transmiterea datelor. Doar distanța dintre două produse nu trebuie să depășească 10 - 20 de metri.
Pentru ce domenii de aplicare este potrivit ZigBee?
Domeniile de aplicare în automatizarea locuinței includ iluminatul, încălzirea, jaluzelele și camerele video. Produsele ZigBee nu sunt cablate. Acest lucru înseamnă că dispozitivele ZigBee pot fi utilizate nu numai în casele ocupate de proprietari, ci și în apartamente închiriate și pentru modernizări simple. Când vă mutați, pur și simplu luați produsele cu dumneavoastră.
Produsele ZigBee îmbunătățesc, de asemenea, confortul și siguranța în exterior. Rețeaua mesh poate ajunge în fiecare colț al zonei exterioare și, de exemplu, într-o magazie de grădină. În plus față de luminile exterioare, senzorii separați, alimentați cu baterii, și camerele de luat vederi exterioare asigură un plus de securitate complet pe proprietate.
În sectorul profesional, ZigBee impresionează prin consumul redus de energie și prin gama sa. Chiar și cu provocări arhitecturale precum pereții din beton armat, există multe posibilități de automatizare și monitorizare a clădirilor. De asemenea, este posibilă modernizarea fără a fi nevoie de cizelare sau cablare.
Este ZigBee sigur?
Transmiterea datelor între aplicație, hub și dispozitivele ZigBee este criptată. Criptarea utilizează algoritmul AES-CCM pe 128 de biți, în conformitate cu specificațiile ZigBee și, prin urmare, este rezistentă la robinete. Dacă ZigBee este utilizat în principal pentru controlul iluminatului în interiorul clădirii, riscurile sunt limitate. De asemenea, producătorii lucrează în permanență la actualizări de securitate.
Ce este ZigBee și când este necesar?
Dispozitivele ZigBee pot fi utilizate și fără un centru de control (de exemplu, Philips Hue). În funcție de produs, gama de funcții poate fi limitată. De asemenea, comunicarea între dispozitivele din rețeaua mesh nu este posibilă. Unele produse, cum ar fi Q-Smart-Home lights de la Paul Neuhaus, vin, de asemenea, cu telecomenzi compatibile, care facilitează controlul acestora fără un hub.
ZigBee (numit și punte sau gateway, în funcție de producător) este centrul de control al sistemului. Numai astfel diferitele dispozitive din rețeaua mesh pot interacționa între ele sau pot fi controlate prin voce sau în timpul călătoriei. Cel mai utilizat gateway pentru controlul iluminatului este Philips Hue Bridge. Majoritatea produselor ZigBee pot fi integrate în acesta. Un alt ZigBee comun poate fi găsit integrat în difuzoarele Amazon Echo.
Ce producători și furnizori sunt compatibili cu ZigBee?
Ce este ZigBee Alliance?
Protocolul ZigBee a fost dezvoltat de ZigBee Alliance în calitate de organizație principală. Mulți producători renumiți și-au unit forțele în această organizație, toți susținând ZigBee. Pe lângă Philips și alți producători de iluminat, aceștia includ Huawei, Amazon, Ikea, Busch, Bosch, Samsung, Siemens, Telekom și Velux. În mai 2021, ZigBee Alliance a fost redenumită Connectivity Standards Alliance (CSA) și a fost dezvoltat un nou standard viitor: Matter.