Dacă mâncarea pare mai lipsită de culoare la lumina din bucătărie decât la cea din supermarket, rochia colorată din dormitor își pierde culorile sau fața din oglindă pare nenaturală, acest lucru se datorează adesea redării slabe a culorilor de către sursa de lumină. Prin urmare, redarea bună sau foarte bună a culorilor face parte din confortul de viață, deoarece culorile își arată adevărata valoare numai cu o sursă de lumină cu un indice ridicat de redare a culorilor (CRI) - fie că este vorba de mobilier, modă sau mese.
Care este valoarea CRI?
Indicele de redare a culorilor (CRI) indică cât de naturale par culorile unui obiect atunci când sunt iluminate de o anumită sursă de lumină. Redarea culorilor este, prin urmare, o caracteristică de calitate a unei surse de lumină. Un CRI de Ra 100 înseamnă o reproducere fidelă a culorilor. Ra >= 90 indică o redare foarte bună a culorilor, Ra >= 80 o redare bună a culorilor, care este ideală pentru spațiile de locuit și este cea mai comună printre becurile LED moderne.
Achiziționarea de surse de lumină cu un CRI ridicat
Este atât de ușor de convertit la LED
Tehnologia de iluminat cu LED atinge în prezent valori de redare a culorilor bune până la foarte bune (CRI >=80), astfel încât este posibilă trecerea de la tehnologia cu halogen la LED fără ezitare. Nu este necesar să faceți mai mult decât să înlocuiți becul. Avantajele noii tehnologii de iluminat, inclusiv o durată de viață de până la 50.000 de ore și economii de energie de până la 90 %, sunt cu atât mai durabile.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE: Întrebări frecvente despre indicele de redare a culorilor
Unde pot găsi datele CRI?
Indicele de redare a culorilor (CRI) poate fi găsit în detaliile de produs ale fiecărei surse de lumină din magazinul online Lampenwelt.de.
Cum se măsoară CRI?
Cu ajutorul instrumentelor de măsurare, cum ar fi spectrometrul, CRI poate fi măsurat pe scara luminii naturale. Acest lucru se realizează utilizând 14 culori de testare definite în DIN 6169: 8 culori de referință primare (roz vechi, galben muștar, galben-verde, verde deschis, albastru turcoaz, albastru cer, violet ramură și violet lila) și 6 culori de referință secundare (roșu saturat, galben, verde, albastru, tonuri de piele (roz) și verde frunză).
Partea vizibilă a radiației electromagnetice de la 380 nm la 780 nm este alcătuită din diferite culori spectrale. Lumina naturală conține toate culorile. Sursele de lumină, pe de altă parte, au spectre de lumină diferite. Dacă o lampă emite un spectru de lumină cu vârfuri și intensități reduse, luminozitatea este emisă neuniform în paleta de culori. Acest lucru scoate în evidență anumite culori. Dacă o culoare spectrală lipsește complet, suprafețele în această culoare apar cenușii.
Cele 14 culori de testare în conformitate cu DIN 6169:
Unde este de asemenea important un CRI ridicat?
Pe lângă locuințe, o bună redare a culorilor joacă un rol important în domeniul sănătății, industrie, design grafic și magazine de modă, printre altele.
Prețurile barate pe Lumories.ro corespund prețului recomandat de producător.
Toate prețurile sunt exprimate în RON, inclusiv TVA de 19% și fără costuri de transport.