SFAT
Înlocuiți halogenul cu LED

Înlocuiți halogenul cu LED

În urma interzicerii lămpilor cu incandescență în 2009, becul cu halogen era încă o alternativă bună cu doar câțiva ani în urmă. Prin adăugarea unui halogen, durata de viață a sursei de lumină a fost cvadruplată în unele cazuri și eficiența energetică a fost îmbunătățită în același timp. Cu toate acestea, această tehnologie de iluminat a fost deja înlocuită de o alternativă mai avansată: becul LED.

În plus față de E27 sau E14, G9 este o priză obișnuită pentru halogen. Există, de asemenea, o alternativă LED pentru acest lucru.

Sursa de lumină G9 LED este o alternativă mai eficientă și arată aproape identic.


Este posibilă transformarea halogenului în LED?

Trecerea de la halogen la LED este foarte ușoară. Există alternative LED adecvate pentru fiecare sursă de lumină cu halogen, de la lampa cu filet G9 la clasicul filet E27.


Care consumă mai multă energie electrică: halogen sau LED?

Becul LED are o eficacitate luminoasă mai bună, adică un raport mai bun între wați și lumeni. Prin urmare, LED-urile sunt mai eficiente din punct de vedere energetic și mai ieftine de utilizat. Aproximativ 90% din energie este economisită în funcție de calitatea sursei de lumină. LED-urile sunt, de asemenea, cea mai ecologică sursă de lumină de pe piață, datorită consumului redus de energie, stabilității comutației și duratei lungi de viață. Datorită răspândirii LED-urilor, aceste surse moderne de lumină au scăzut și ele în preț, astfel încât se fac economii încă din primul minut.

Iluminatul camerei de zi

Care luminează mai bine: halogen sau LED?

Oricine a avut experiențe bune cu halogenul în camera de zi va fi impresionat și de LED. Este important să acordați atenție temperaturii de culoare (în Kelvin) atunci când cumpărați un bec LED. Lumina cu halogen măsoară mai puțin de 3.300 Kelvin. Aceasta se numește alb cald.

<3.300 K) über Universalweiss (3.300 – 5.300 K) bis Tageslichtweiss (>Spre deosebire de sursele de lumină convenționale, becurile LED sunt disponibile în toate culorile de lumină, de la alb cald ( 5.300 K). Acest lucru înseamnă că puteți alege o culoare diferită a luminii în funcție de locul în care doriți să o utilizați - sau puteți selecta o sursă de lumină inteligentă și să reglați lumina după cum doriți în orice moment.

Înlocuirea unei lămpi cu halogen cu o sursă de lumină LED funcționează fără probleme.


Care LED înlocuiește halogenul de 50W?

Chiar și la trecerea de la lămpile cu incandescență la cele cu halogen, puterea nu mai era o valoare fiabilă pentru determinarea luminozității. Astăzi, vom compara valoarea lumenului - fluxul luminos al lămpii. Consumul de energie în wați diferă semnificativ în funcție de calitatea becului LED, motiv pentru care wații nu mai au nicio importanță pentru luminozitate.

Un exemplu: o lampă cu halogen de 28 de wați a generat aprox. 470 lumeni. Atunci când treceți la LED, pur și simplu acordați atenție specificației lumenului corespunzător în detaliile articolului sau pe ambalajul produsului bec LED.

Watt de becuri vechi Lampă halogen Watt Lumen Watt al unui bec LED comparabil
100 75 1521 z. B. Bec LED de 15 W
75 60 1055 z. B. Bec LED de 11 W
60 45 806 z. B. Bec LED de 8,5 W
40 30 470 z. B. Bec LED de 4 W
25 20 249 z. B. Bec LED de 4 W

Numai becurile convenționale aveau un raport watt/lumen standardizat.


LED-urile pot fi dimabilizate ca lămpile cu halogen?

Lămpile cu halogen au fost dimabil fără excepție. Pe de altă parte, în cazul becurilor LED, trebuie să se aibă grijă să se utilizeze becuri LED speciale dimabil.

Cu toate acestea, diverse becuri LED pot face mai mult decât să fie "doar" dimabilizate. Sursele de lumină inteligente, precum cele din sistemul de iluminat Philips Hue, permit dimabilitarea sau schimbarea comodă a temperaturii culorii prin intermediul smartphone-ului. Acest lucru înseamnă că o singură sursă de lumină poate oferi lumina ideală pentru a locui sau a lucra în orice moment.

Sursă de lumină înlocuibilă și dimabil extern

Dacă în cameră a fost instalat un dimabil extern, atunci când se trece la LED nu este necesar doar să se asigure că sursa de lumină este dimabil, ci și să se înlocuiască transformatorul existent cu un transformator LED adecvat, dacă este necesar.

Pentru corpurile de iluminat cu dimabil și sursă de lumină înlocuibilă

Multe lampadare, de exemplu cu un soclu G9, au, de asemenea, un comutator de reglare integrat, de exemplu, pe cablu sau direct pe rama lămpii. Aici trebuie utilizată o sursă de lumină LED G9 dimabil pentru a utiliza dimmerul integrat.

Lumini LED cu tehnologie de iluminare integrată și dimabil

Dacă sunteți oricum în căutarea unei lumini noi - de exemplu, o lampă de plafon - alegeți o lampă LED cu lumină instalată permanent și tehnologie de dimabilizare. Prin urmare, dimarele externe nu sunt necesare. Informații privind funcțiile pot fi găsite în detaliile articolului.


Lămpi cu halogen

Care este modul corect de eliminare a lămpilor cu halogen vechi?

Lămpile cu halogen pot fi eliminate împreună cu deșeurile menajere în același mod ca și lămpile cu incandescență, dar nu trebuie aruncate în deșeurile de sticlă. Am compilat un ghid detaliat pentru eliminarea surselor de lumină convenționale și moderne.


Trecerea de la halogen la LED rezumată

Trecerea de la halogen la LED este foarte ușoară. Acestea sunt caracteristicile speciale:

  • Compatibilitate: Becurile LED sunt disponibile pentru toate soclurile standard
  • Culoarea luminii: Lumina confortabilă, asemănătoare halogenului, este obținută cu <3,300 K
  • Luminozitate: Comparați valoarea lumenului pentru a obține aceeași luminozitate după comutare
  • Smart Home: lămpile inteligente oferă lumină personalizabilă în orice moment
  • Consum de energie: LED-urile consumă cu până la 90 % mai puțină energie cu aceeași calitate a luminii
  • Dimabilitate: căutați becuri LED cu adaosul "dimabil"